Gheorghe Tadici: „Suntem în urmă față de Ungaria cu 30-40 de ani!” Furtuna din handbalul românesc

HomeSport

Gheorghe Tadici: „Suntem în urmă față de Ungaria cu 30-40 de ani!” Furtuna din handbalul românesc

Gheorghe Tadici rămâne una dintre cele mai vocale figuri din handbalul românesc. Tehnicianul de 73 de ani, actualmente la HC Zal&#

În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
Ilie Bolojan, ședință la Cotroceni cu oamenii de afaceri. Precizări despre alegerile prezidențiale
Democrații americani și-au ales un nou lider. Are sarcina de a reconstrui partidul pentru a se lupta cu Trump

Gheorghe Tadici rămâne una dintre cele mai vocale figuri din handbalul românesc. Tehnicianul de 73 de ani, actualmente la HC Zalău, a criticat în termeni duri situația handbalului feminin din România, comparând sistemul actual cu cel al Ungariei.

Gheorghe Tadici: „Suntem în urmă față de Ungaria cu 30-40 de ani!” 

Tadici susține că România a rămas în urmă cu 30-40 de ani la capitolul selecție, infrastructură și strategie de pregătire.

Tehnicianul spune că în timp ce în Ungaria selecția pentru centrele de excelență se face riguros, cu sute de sportive evaluate anual, în România se acceptă pe oricine, fără un criteriu clar de performanță.

„Suntem la distanță de la cer la pământ față de unguri. La noi selecția se face cu cine vine, inclusiv cu fete obeze. Acolo, din 450 de fete rămân 70-80, iar selecția e continuă. La noi se termină ciclul de 4 ani, se aplică grila de 7500 de euro și peste 90% dintre jucătoare dispar din sistem”, a declarat Tadici pentru Sport.ro.

Antrenorul a criticat și lipsa investițiilor în tinerele jucătoare. Tadici acuză cluburile că preferă să aducă străine pe salarii mari în loc să construiască pe termen lung.

În opinia lui Tadici, 70% din banii publici alocați handbalului se risipesc fără folos.

„De ce să investească în cele mici? Mai bine așa! 70% din banii publici pleacă fără folos”

„De multă vreme spun că ar fi trebuit să preluăm modelul ungurilor. Suntem foarte departe, la o distanță de la cer la pământ, cel puțin în ceea ce privește strategia.

Dacă ne uităm la centrele de excelență, ca să argumentez, și ne raportăm la așa-zisele centre olimpice de excelență din România, suntem în urmă față de unguri cu 30-40 de ani. Am fost acolo, am văzut, suntem mult în urmă. Din toate punctele de vedere: infrastructură, concepție de pregătire, selecție. Dacă vreți, vă dau un exemplu simplu.

Acolo, selecția pentru cele patru centre se face din aproximativ 450 de fete, dintre care rămân maximum 70-80. La centrele de excelență din România, selecția se face cu cine vine și se prezintă, inclusiv cu fete obeze. Despre ce vorbim?

E o diferență de la cer la pământ. În Ungaria, după doi ani, unele fete pleacă, iar altele, dintre cele 350 urmărite inițial, care progresează la echipele de club și sunt peste nivelul celor din centru, le iau locul. Cu alte cuvinte, selecția în centrele din Ungaria este continuă, spre deosebire de ce se întâmplă la noi.

La noi, fie că au sau nu perspective, am văzut la junioare: jucătoare fără perspectivă, dar în lotul 2 – nu în lotul 1, dar chiar și acolo, poate 3-4 ar putea avea o șansă, de ce nu? Acolo selecția este continuă, la noi, v-am spus, se termină ciclul de 4 ani la centru, după care se aplică grila de 7500, care duce, ce credeți, la o pierdere de peste 92-93% dintre jucătoarele care termină junioratul și ar trebui să facă pasul la senioare sau spre Liga Națională.

Rețineți, am făcut statistica și am prezentat-o la consiliul de administrație de trei ori în trei ani, dar nu s-a înțeles nimic. Acolo sunt oameni interesați de alte lucruri colaterale performanței.

Există aceste reguli cu grila de 7500 de euro, iar selecția continuă doar pentru fetele ai căror părinți își permit. Niciun club nu plătește grila, apoi salariu, masă, pregătire, cheltuieli importante, medicație, cantonamente, ca să obțină rezultate peste 2-3 ani, cât durează trecerea de la junioare 1 la senioare.

Atunci, cel mai simplu e să arunce contracte de 8-10-12-14 mii. Sunt conducători de cluburi cu „mari rezultate”, loturi cu peste 9-10 jucătoare străine, care anunță „marele rezultat” al câștigării campionatului, Cupei României și așa mai departe. Obiectiv rezolvat… Care? Cel obținut cu bani grei, care costă 3-4 milioane de euro, cam asta e.

De ce să investească în cele mici? Mai bine așa! 70% din banii publici pleacă fără folos”, a elaborat antrenorul pentru Sport.ro.

COMMENTS