Bilanţul cutremurului din Myanmar a trecut de 1.600 de morţi

HomeStiri Noi

Bilanţul cutremurului din Myanmar a trecut de 1.600 de morţi

Myanmar permite accesul echipelor de salvare străine după cutremurul devastator, transmite Reuters. Regimul militar din Myanmar a permis s&a

FBI a creat o echipă care să investigheze atacurile asupra Tesla: „Acesta este terorism intern”
Orașe din România la risc din cauza schimbărilor climatice
Conducător auto băut reținut după o urmărire în Brașov

Myanmar permite accesul echipelor de salvare străine după cutremurul devastator, transmite Reuters.

Regimul militar din Myanmar a permis sâmbătă intrarea a sute de salvatori străini, după ce un cutremur puternic a ucis peste 1.600 de persoane, devenind cel mai grav dezastru natural care a lovit această țară săracă și devastată de război în ultimii ani.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 de vineri, unul dintre cele mai puternice care a zguduit Myanmarul în ultimul secol, a distrus aeroporturi, poduri și autostrăzi, amplificând haosul cauzat de războiul civil ce a ruinat economia și a strămutat milioane de oameni.

Potrivit serviciului BBC Burmese, bilanțul victimelor a ajuns sâmbătă la 1.644 de morți, conform anunțului făcut de guvernul militar.

În Thailanda, țară vecină unde seismul a zguduit clădirile și a prăbușit un zgârie-nori aflat în construcție în capitala Bangkok, cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața.

În Mandalay, al doilea oraș ca mărime din Myanmar, supraviețuitorii au săpat cu mâinile goale vineri, încercând disperat să salveze persoanele încă prinse sub dărâmături, în lipsa utilajelor grele și a sprijinului autorităților.

La Bangkok, sâmbătă, echipele de salvare continuau operațiunile la locul prăbușirii turnului de 33 de etaje, unde 47 de persoane erau date dispărute sau erau încă prinse sub moloz – inclusiv muncitori din Myanmar.

Potrivit estimărilor Serviciului Geologic al SUA, bilanțul morților din Myanmar ar putea depăși 10.000, iar pagubele s-ar putea ridica la o sumă mai mare decât produsul intern brut anual al țării.

La o zi după ce a lansat un apel rar pentru ajutor internațional, liderul juntei din Myanmar, generalul senior Min Aung Hlaing, a călătorit în Mandalay, una dintre cele mai afectate zone, unde cutremurul a dărâmat clădiri și a declanșat incendii în unele regiuni.

„Președintele Consiliului de Administrație al Statului a ordonat autorităților să accelereze operațiunile de căutare și salvare și să răspundă urgent nevoilor imediate”, a transmis junta într-un comunicat difuzat de presa de stat.

Aeroporturi închise

O primă evaluare realizată de Guvernul Național de Unitate al Myanmarului, aflat în opoziție față de regimul militar, a indicat că cel puțin 2.900 de clădiri, 30 de drumuri și șapte poduri au fost avariate de seism.

„Din cauza pagubelor semnificative, aeroporturile internaționale Naypyitaw și Mandalay sunt temporar închise”, a anunțat NUG, structură care reunește membri ai fostului guvern civil ales, răsturnat de armată în lovitura de stat din 2021, ce a declanșat războiul civil.

Turnul de control al aeroportului din Naypyitaw, capitala construită special a Myanmarului, s-a prăbușit, făcând imposibilă funcționarea acestuia, potrivit unei surse citate de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al juntei militare din Myanmar nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Un grup de salvatori chinezi a sosit pe aeroportul din Yangon, capitala economică a Myanmarului, situată la sute de kilometri de Mandalay și Naypyitaw, și urmează să călătorească pe uscat spre zonele afectate, potrivit presei de stat.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a discutat telefonic cu liderul juntei, a anunțat ambasada Chinei la Yangon sâmbătă, și a promis un ajutor de 13,77 milioane de dolari, constând în corturi, pături și truse medicale de urgență.

Statele Unite, care au relații tensionate cu regimul militar din Myanmar și au impus sancțiuni oficialilor săi, inclusiv lui Min Aung Hlaing, au anunțat că vor oferi un anumit tip de asistență.

Ajutoare din India, transportate cu un avion militar, au ajuns și ele la Yangon, conform presei de stat din Myanmar. Guvernul indian a anunțat că va trimite și nave cu 40 de tone de ajutoare umanitare.

De asemenea, Rusia, Malaezia și Singapore au anunțat trimiterea de ajutoare și echipe de salvare.

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), bloc regional din care face parte și Myanmar, a subliniat nevoia urgentă de sprijin umanitar. „ASEAN este pregătită să sprijine eforturile de ajutorare și redresare”, a transmis organizația într-un comunicat.

Coreea de Sud a anunțat că va oferi un ajutor umanitar inițial de 2 milioane de dolari pentru Myanmar, prin intermediul organizațiilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News

COMMENTS