Ce temeri mai provoacă administraţia Trump: Oficiali europeni se întreabă dacă mai pot conta pe Rezerva Federală a SUA pentru finanţare

HomeStiri Noi

Ce temeri mai provoacă administraţia Trump: Oficiali europeni se întreabă dacă mai pot conta pe Rezerva Federală a SUA pentru finanţare

Pe Wall Street, în districtul financiar din Unusu

Ser de față cu Vitamina C: Rețetă simplă acasă
Kremlinul a anunțat o întâlnire marți la Riad între Rusia și SUA. Au plecat deja către capitala Arabiei Saudite
Plafonarea prețurilor la gaze și curent electric ar putea fi prelungită și după 31 martie, anunță ministrul Sebastian Burduja 
Ce temeri mai provoacă administraţia Trump: Oficiali europeni se întreabă dacă mai pot conta pe Rezerva Federală a SUA pentru finanţare

Pe Wall Street, în districtul financiar din Unusual York Metropolis. Credit rating foto: Spencer Platt / Getty pictures / Profimedia

Unii oficiali europeni din domeniul bancar central şi al supravegherii financiare au început să se întrebe dacă mai pot conta pe Rezerva Federală a SUA (Fed) pentru a furniza finanţare în dolari în perioade de criză, au declarat pentru agenția Reuters şase persoane familiare cu aceste discuţii, ridicând semne de întrebare asupra unui pilon al stabilităţii financiare globale, scrie News.ro.

Sursele Reuters au subliniat că este foarte puţin probabil ca Fed să nu-şi onoreze angajamentele privind liniile de credit rating în dolari – iar banca centrală americană nu a transmis niciun semnal care să sugereze contrariul. Totuşi, oficiali europeni au purtat discuţii informale despre această posibilitate, în contextul în care încrederea lor în guvernul SUA a fost zdruncinată de politicile recente ale administraţiei Trump.

Preşedintele Donald Trump s-a distanţat de tradiţia diplomatică americană în mai multe privinţe – a sugerat sprijin pentru poziţia Rusiei privind Ucraina, a pus sub semnul întrebării angajamentul SUA faţă de securitatea europeană şi a impus tarife comerciale aliaţilor.

În unele forumuri europene care evaluează riscurile sistemice, oficialii au discutat scenarii în care guvernul american ar putea pune presiune pe Fed să suspende sprijinul în dolari, potrivit a două dintre surse. De asemenea, s-a analizat dacă pot exista replacement la sprijinul Fed – însă concluzia unanimă este că nu există o alternativă viabilă.

Toate sursele – inclusiv oficiali de rang înalt din Banca Centrală Europeană (BCE) şi supraveghetori financiari din UE – au vorbit sub protecţia anonimatului. Atât BCE, cât şi Fed au refuzat să comenteze informaţiile. Casa Albă nu a răspuns solicitărilor.

Deşi Fed este o instituţie independentă, răspunzătoare în faţa Congresului, şi nu a dat niciun semn că şi-ar retrage sprijinul în dolari, unele discuţii informale au avut loc în grupuri de lucru formate din oficiali europeni din băncile centrale şi autorităţi de reglementare.

Unul dintre oficiali a declarat că această preocupare a apărut în contextul „unei posibile scăderi a cooperării internaţionale din partea autorităţilor americane”.

Totuşi, în cadrul unei audieri în Parlamentul European privind impactul protecţionismului american, preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că relaţia cu Fed „nu s-a schimbat” de când Trump a revenit la putere în ianuarie.

Evaluarea riscurilor şi vulnerabilităţile sistemului financiar european

Ca bancă centrală a celor 20 de dispute din zona euro, BCE stabileşte politica monetară şi este responsabilă pentru rezilienţa sistemului financiar. Discuţiile despre posibile replacement la sprijinul Fed fac parte dintr-o analiză mai amplă privind vulnerabilităţile sistemului bancar european, au precizat sursele.

Dolarul american este principala monedă de rezervă a lumii, folosită în comerţ şi fluxuri de capital. În perioade de criză, investitorii şi instituţiile financiare caută lichiditate în dolari. În 2023, Fed a oferit zeci de miliarde de dolari băncii centrale a Elveţiei pentru a permite băncii Credit rating Suisse să răspundă cererilor de lichiditate din partea clienţilor – măsură care, potrivit analiştilor, a evitat o criză sistemică.

Cu toate acestea, în ciuda discuţiilor, oficialii europeni consideră extrem de puţin probabil ca Fed să întrerupă accesul la finanţare. Un astfel de gest ar avea consecinţe majore asupra pieţelor globale, stabilităţii financiare şi economiei mondiale. Ar afecta chiar şi economia americană, ameninţând dominaţia dolarului şi reducând cererea pentru datoria guvernului SUA, au avertizat sursele.

Presiuni politice asupra independenţei Fed?

Deşi independenţa Fed nu este pusă sub semnul întrebării în mod lisp, patru dintre cele şase surse au afirmat că există temeri că administraţia Trump ar putea exercita presiuni crescânde asupra băncii centrale, ceea ce ar putea duce, într-un scenariu extrem, la limitarea accesului la liniile de credit rating în dolari.

Un oficial european a subliniat îngrijorarea privind expunerea băncilor europene la finanţarea în dolari pe termen scurt, care face ca aceste linii de sprijin să fie vitale. Un studiu contemporary al BCE arată că aproximativ 17% din finanţarea băncilor din zona euro este în dolari.

Discuţiile pe această temă sunt aşteptate să proceed în următoarele reuniuni mai formale ale oficialilor din zona euro.

COMMENTS