Cea mai sigură investiție a unei națiuni. Cosmin Marinescu (BNR) arată care e secretul unei societăți prospere

HomeStiri Noi

Cea mai sigură investiție a unei națiuni. Cosmin Marinescu (BNR) arată care e secretul unei societăți prospere

Cosmin Marinescu, viceguvernator al Băncii Naționale a României, a susținut un discurs la cea de-a treia ediție a Forumului

Pericol pentru Ciolacu după ce a încercat să devină influencer pe TikTok
Provocarea Paracetamol: Pericolele Expuse Tinerilor
Liderul senatorilor POT, despre ridicarea lui Georgescu: „Cineva se joacă cu focul. S-ar putea ca cineva să vrea sânge în stradă”

Cosmin Marinescu, viceguvernator al Băncii Naționale a României, a susținut un discurs la cea de-a treia ediție a Forumului educației financiare, subliniind importanța investiției în educația economică și financiară ca pilon esențial pentru o societate responsabilă, competitivă și pregătită să facă față provocărilor economice actuale.

Cosmin Marinescu, viceguvernator BNR, a subliniat importanța educației financiare, menționând că a susținut inițiativele în acest domeniu încă din 2022, când a fost lansat Înaltul Patronaj al Președintelui României. Acesta a afirmat că Forumul educației financiare reprezintă un pas important în consolidarea unui cadru instituțional dedicat educației financiare. De asemenea, a subliniat necesitatea unor răspunsuri actualizate la provocările geopolitice și economice actuale, accentuând rolul educației financiare în acest context.

„Îmi amintesc cu bucurie faptul că am încurajat inițiativele de promovare a educației financiare încă de la prima ediție a Forumului, în anul 2022, atunci când am inițiat, de la Administrația Prezidențială, Înaltul Patronaj al Președintelui României dedicat proiectelor de educație financiară.

Astăzi, putem spune că intenția de a asigura un astfel de cadru instituțional de anvergură, pentru colaborare și dezbateri privind educația financiară, a reușit să treacă și testul timpului.

Desfășurarea Forumului și anul acesta sub Înaltul Patronaj al Președintelui interimar al României reprezintă o continuare a recunoașterii importanței demersurilor noastre. Indiferent de ceea ce ne va aduce viitorul, sperăm ca acest sprijin să rămână, și în anii următori, pe agenda de priorități a autorităților publice și a Administrației Prezidențiale.

Contextul geopolitic și provocările economice actuale, alături de impactul accelerat al tehnologiilor digitale, necesită răspunsuri adecvate, permanent actualizate, inclusiv în privința nevoii de educație financiară”, a spus Cosmin Marinescu, viceguvernator BNR. 

„O treime din populația adultă poate fi considerată alfabetizată financiar”

Cosmin Marinescu a evidențiat că evoluția rapidă a sectorului financiar-bancar, sub influența tehnologiilor digitale, poate crea probleme pentru publicul neinformat, deoarece produsele financiare devin tot mai complexe. Acesta a mai menționat că doar o treime din populația adultă este alfabetizată financiar și deține competențe digitale minime, mai ales în mediul rural. 

„Mediul financiar-bancar, în ansamblul său, evoluează rapid sub presiunea inovațiilor tehnologice și a interconectării pe calea instrumentelor digitale. Însă toate acestea pot deveni ușor și surse ale unor probleme pentru publicul neinformat, mai ales în domeniul financiar-bancar, unde produsele și instrumentele sunt complexe, foarte dinamice și tot mai sofisticate.

Vă propun să privim împreună datele unei probleme simple, în aparență. Statistic, o treime din populația adultă poate fi considerată alfabetizată financiar, potrivit standardelor oficiale. Tot cam o treime din populație deține minime competențe digitale, persoane care aparțin, în general, mediului rural.

Sistemul bancar din România este reprezentat de circa 3.500 de unități, la care accesul este mult mai redus în mediul rural și în regiunile mai puțin dezvoltate. În plus, în contextul pandemiei COVID-19, s-a accentuat trendul de reducere a amprentei teritoriale a băncilor în România și de accelerare a digitalizării”, a spus Cosmin Marinescu. 

„Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și provocări”

Viceguvernatorul BNR a subliniat provocările din sfera politicilor publice, cum ar fi limitarea operațiunilor cu numerar, dezvoltarea serviciilor online și introducerea monedei digitale oficiale, ridicând întrebări despre cum se poate găsi un echilibru între aceste măsuri și riscurile lor. 

„În sfera politicilor publice, auzim tot mai des despre limitarea operațiunilor cu numerar, despre dezvoltarea serviciilor oferite exclusiv online, despre introducerea monedei digitale oficiale. Dar oare cum vom echilibra balanța? Cum putem concilia aceste extreme, inclusiv prin raportare la oportunități și riscuri? În asemenea detalii rezidă, adeseori, calitatea politicilor publice.

Astfel de exemple pot fi utilizate și în privința firmelor, îndeosebi în cazul firmelor mici. Există o diferență enormă, la nivelul IMM-urilor, între avansul investițiilor în tehnologie și dinamica bugetelor alocate formării angajaților.

Nu în ultimul rând, calitatea politicilor publice, îndeosebi a celor economice, ține de modul în care atât decidenții, cât și publicul, în general, se raportează la cunoștințele de profil și la exigențele realităților economice și sociale.

Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și provocări, economice și politice, interne și externe. Pentru România, provocările cheie rămân legate de consolidarea finanțelor publice și sustenabilitatea financiară, mai ales după derapajul deficitului bugetar din anul 2024″, a spus viceguvernatorul BNR.

2. Sursa foto... (educatie-financiara_07446900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Deficitele externe, tot mai împovărătoare

Cosmin Marinescu a subliniat că deficitele externe ale României sunt în creștere și trebuie corectate prin politici economice sănătoase și prin sporirea competitivității. De asemenea, a menționat că este esențial să se recâștige încrederea investitorilor și a subliniat că Banca Națională trebuie să fie consecventă în implementarea reformelor economice, utilizarea fondurilor europene și promovarea stabilității financiare, printr-un efort echilibrat de disciplină și ajustare.

„Tot mai împovărătoare sunt și deficitele externe, aflate în creștere, dar care trebuie corectate profund, prin politici sănătoase și pe calea competitivității. România are mare nevoie de recâștigarea și consolidarea încrederii investitorilor.

Din perspectiva Băncii Naționale a României, ca decident de politică monetară și autoritate de reglementare, este esențială consecvența în raport cu angajamentele asumate, cele privind politicile și reformele economice necesare, utilizarea fondurilor europene disponibile și implementarea proiectelor strategice de dezvoltare. Obiectivul esențial al stabilității financiare poate fi atins, în mod sustenabil, însă doar prin partajarea echitabilă a eforturilor de disciplină și ajustare”, a spus Cosmin Marinescu.

„O sursă critică de riscuri a devenit războiul tarifelor comerciale”

Cosmin Marinescu a subliniat că tensiunile geopolitice, inclusiv conflictul din Ucraina, continuă să influențeze economia globală. Potrivit acestuia, în prezent, războiul tarifelor comerciale reprezintă o sursă majoră de riscuri economice, tarifele impuse recent de SUA având un impact semnificativ. 

„Tensiunile geopolitice au în continuare un rol semnificativ, date fiind și conflictele din Ucraina și din alte zone. În prezent, însă, o sursă critică de riscuri a devenit războiul tarifelor comerciale.

Tarifele anunțate recent de SUA au inflamat brusc economia mondială, iar răspunsul statelor partenere, probabil justificat, se prefigura a fi unul substanțial. În aceste condiții, ne întrebăm, raportat la principiile comerțului liber și ale diviziunii muncii, principii sedimentate și validate științific de-a lungul istoriei gândirii economice, oare cum putem recupera, dacă mai putem, bunul-simț economic sau libertatea comerțului în esență – premise indispensabile pentru business și prosperitate. Evident, răspunsul nu poate face abstracție de atașamentul onest al decidenților și al publicului față de educația economică”, viceguvernatorul BNR.

„Cea mai sigură investiție din portofoliul de capital uman al unei națiuni”

Cosmin Marinescu a afirmat că educația economică și financiară reprezintă cea mai sigură investiție într-o societate responsabilă și prosperă deoarece formează cetățeni informați, antreprenori competitivi și sprijină guvernarea eficientă. 

„Investiția în educația economică generală, din care derivă educația financiară, este cea mai sigură investiție din portofoliul de capital uman al unei națiuni. De aici începe construirea unei societăți responsabile și prospere, capabilă să înfrunte provocările în mod competitiv, cu echilibru și înțelepciune.

Educația economică și financiară înseamnă, întâi de toate, cetățeni bine informați, orientați către obiective realiste și alegeri responsabile, înseamnă antreprenoriat puternic și competitiv, bună guvernare și politici economice sănătoase.

În acest sens, rolul autorităților este unul major, însă succesul va fi asigurat doar printr-un efort participativ, prin parteneriate solide cu mediul academic și comunitatea antreprenorială.

Cunoașteți, desigur, programele de educație financiară ale BNR,  și mă refer aici la cele pentru elevi, studenți, profesori, sau cele pentru mediul de afaceri. Rezultatele unor asemenea programe vor fi astăzi premiate iar intenția noastră este de a consolida și a dezvolta acest portofoliu, în colaborare cu partenerii noștri”, a spus Cosmin Marinescu, viceguvernator BNR, la cea de-a treia ediție a Forumului educației financiare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News

COMMENTS