Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

HomeSport

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Articol de Cezar Titor - Publicat luni, 10 martie 2025 23:48 / Actualizat marti, 11 martie 2025 01:39 Î

Cele mai tari imagini cu jucătorii lui FCSB în Antalya
Ilie Dumitrescu are un remarcat după Unirea Slobozia -3: ”A făcut diferența”
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului

Articol de Cezar Titor – Publicat luni, 10 martie 2025 23:48 / Actualizat marti, 11 martie 2025 01:39

Începe vârtejul la titlu, cu FCSB, CFR, Universitatea Craiova, Dinamo, Rapid și U Cluj încleștate în luptă. GSP a analizat în detaliu șansele fiecărei formații din play-off la titlu și podium, implicit cupe europene, bazându-se pe argumente pro și contra desprinse din statistici, elemente istorice sau de ordin tactic. Fiecărei echipe i-a fost atribuit un calificativ de la 1 la 5, care reflectă cât de aproape este de câștigarea campionatului sau de clasarea pe un loc fruntaș.

Play-off-ul din acest an se anunță unul dintre cele mai echilibrate, cu cei trei granzi din Capitală la start în premieră, alături de ambele echipe ale Clujului și Universitatea Craiova. Toate partidele se vor juca în trei orașe: București, Cluj și Craiova, cu Arena Națională drept loc de disputare pentru majoritatea partidelor, ținând cont de faptul că va servi drept „casă” atât pentru FCSB, cât și pentru Dinamo, singura echipă fără drept de a participa în cupele europene.

Diferența dintre lider și locul șase este minimă, de doar cinci puncte, fapt ce s-a mai întâmplat în doar două sezoane de la introducerea sistemului cu play-off și play-out, în sezoanele 2016-2017 și 2019-2020, ceea ce amplifică miza luptei pentru titlu și pentru un loc pe podium, implicit pentru calificarea în cupele europene.

Va fi al zecelea sezon în acest format, cu doar patru câștigătoare până acum: CFR Cluj, de cinci ori, Farul, de două ori, iar FCSB și Astra, câte o dată.

FCSB, campioana en titre, caută să-și apere coroana. CFR Cluj vrea să își respecte blazonul din acest mileniu și să se apropie la un singur titlu de posibilitatea de a-și coase o „steluță” pe tricourile de joc. Universitatea Craiova rămâne în eterna goană după un nou titlu în Bănie, Universitatea Cluj vrea să demonstreze că nu și-a revendicat degeaba statutul de „revelație”, în timp ce Dinamo și Rapid duc lupte de orgoliu, având premisele de a înfăptui o minune.

1. FCSB

Pentru campioana en titre din Superligă, o nouă încoronare în campionatul intern este prioritară, dat fiind faptul că doar campioana din L1 are oportunitatea de a evolua în preliminariile Champions League, marele obiectiv al patronului roș-albaștrilor.

Trupa lui Elias Charalambous își va apăra titlul începând play-off-ul de pe primul loc.

Argumente PRO:

  • FCSB este cea mai bine pregătită fizic echipă din campionat, fapt observat și în derby-urile cu Rapid sau Universitatea Craiova din ultimele etape ale sezonului regular, când giuleștenii, în superioritate numerică mai bine de o oră, sau oltenii nu au reușit să-și impună ritmul.

  • Experiența din acest sezon european, dar și cadența partidelor vor fi un mare plus pentru trupa roș-albastră. Băieții lui Charalambous și Pintilii sunt ultraconectați, declarând inclusiv ei în mai multe rânduri că îi avantajează programul încărcat.

  • Transferurile din iarnă confirmă: Cisotti, Gele și Gheorghiță s-au integrat perfect în angrenajul bucureștenilor.

  • Individualitățile nu mai există, toți jucătorii se pun în slujba echipei. Miculescu, Tănase, Crețu, Radunovic sau oricare dintre fundașii centrali au câte trei plămâni!

  • După mult timp, FCSB nu mai suferă de sindromul dependenței față de anumiți jucători-cheie. Grupul este cel care câștigă partide, atât în Superligă, cât și în Europa League.

  • Banca de rezerve și lotul. Echipa din Capitală are cel mai bine structurat lot din L1, opțiunile de pe banca de rezerve fiind multiple. Există dubluri pe fiecare post, pe unele chiar tripluri!

  • FCSB are cea mai bună defensivă din Superligă – 24 goluri primite.

  • Elias Charalambous.

  • Factorul moral. După mulți ani, FCSB a reușit să câștige titlul în 2024. Acest lucru, coroborat cu rezultate bune înregistrate cu echipe peste nivelul campionatului intern, amintind aici de PAOK, Hoffenheim, Olympiacos sau Midtjylland, dar și momentele bune cu Manchester United sau Lyon. Acestea pot conferi roș-albaștrilor mai multă încredere în abordarea partidelor.

  • FCSB stă cel mai bine din campionat la mai multe capitole-cheie pe plan ofensiv: posesia (58,1%), șuturi expediate spre porțile adverse (487), atingeri de balon în suprafața de pedeapsă (669), raport xG (55.46).

  • Rezultatele cu primele șase. Până acum, FCSB a pierdut 4 partide în campionat, niciuna cu echipele din play-off! A cedat totuși în fața Universității Craiova în Cupa României la finalul anului trecut, 0-2. Roș-albaștrii au înregistrat remize tur-retur cu Rapid și CFR Cluj, două succese cu Dinamo, egal în tur și victorie în retur cu Universitatea Cluj, remiză cu Craiova în Bănie și succes în runda #30 cu Mitriță & Co. Într-un clasament al punctelor obținute cu echipele din play-off, FCSB este prima, la egalitate cu U Cluj – 18 puncte.

Bucuria FCSB la golul marcat de Adrian Șut în meciul cu Universitatea Craiova/ foto: Cristi Preda (GSP)

Argumente CONTRA:

  • Absența lui Darius Olaru. Providențial în sezonul trecut, precum și în prima parte a celui în curs, Olaru s-a accidentat la umăr în cantonamentul din Antalya și va lipsi o bună parte din play-off.

  • Daniel Bîrligea. Și Bîrligea, golgheterul la zi al roș-albaștrilor, a absentat în ultima perioadă, însă va fi recuperat mai repede decât purtătorul tricoului cu numărul 27. Cu toate acestea, nu se poate ști cu exactitate cât de repede va reveni la forma din toamnă. În ultimele partide dinaintea accidentării, reușitele ofensive ale acestuia, cu excepția „doppiettei” cu Sepsi de pe 9 februarie, au fost minime.

  • Oboseala acumulată din competițiile europene – Deși constituie și un argument PRO, partidele din competițiile continentale consumă multe resurse, iar FCSB ar putea să fie afectată de un program prea încărcat, care va deveni mai accesibil odată cu iminenta eliminare din Europa League, după 1-3 cu Lyon pe Arena Națională. În sfârșit, roș-albaștrii vor juca „la săptămână”.

  • FCSB a primit cele mai multe cartonașe roșii în această stagiune – 8. Deși au demonstrat că pot ține pasul și în inferioritate numerică, în partidele importante de play-off, eventuale eliminări în partide importante ar putea fi decisive.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele FCSB-ului la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

2. CFR Cluj

În ultimele două sezoane, hegemonia CFR-ului a ajuns într-un impas, ultimele două titluri fiind adjudecate de Farul și FCSB.

Un Dan Petrescu motivat, cu un stil nou, atipic, ofensiv, dar și un lot remaniat în totalitate de „Bursuc”, reprezintă argumentele pentru care echipa de pe locul 2, la finalul sezonului regular, este principala contracandidată a celor de la FCSB în acest sezon.

Argumente PRO:

  • Cea mai bună ofensivă din L1 – 56 goluri. Forța ofensivă a „feroviarilor” s-a manifestat și în ultima partidă a sezonului regular: 6-0 cu „lanterna roșie” Gloria Buzău.

  • Louis Munteanu. Înlocuitorul lui Daniel Bîrligea, plecat la FCSB, are un sezon fantastic, fiind golgheterul la zi al Superligii, cu 19 reușite.

  • CFR Cluj este neînvinsă din 9 decembrie 2024: 2-3 cu concitadina Universitatea.

  • Avantaj istoric. Dan Petrescu a câștigat fiecare luptă la titlu cu FCSB.

  • Program. CFR Cluj începe și termină play-off-ul pe teren propriu. O eventuală „finală” cu FCSB, în runda #10, se va disputa în Gruia.

  • Dan Petrescu. Nu există un tehnician mai experimentat pentru lupta din play-off.

  • Control eficient al jocului în zonele-cheie. CFR Cluj este echipa care ajunge cel mai des în poziție de finalizare, fiind totodată și cea împotriva căreia se dezvoltă cele mai puține atacuri periculoase.

  • Djokovic și Păun au fost reinventați de Dan Petrescu, Meriton Korenica, Mohammed Kamara și Beni Nkololo dau randament în atac, în timp ce Bolgado și Ilie formează unul dintre cele mai sigure parteneriate defensive din campionat.

CFR Cluj - Gloria Buzău, foto: Imago Images

Argumente CONTRA:

  • CFR nu a convins în partidele importante – 11 puncte în duelurile cu echipele de play-off.

  • „Complexul” U Cluj. Trupa alb-vișinie a pierdut tur-retur cu rivala din oraș în acest sezon.

  • Față de perioada 2017-2022, când CFR domina autoritar Liga 1, nivelul echipelor din campionat a crescut. Dacă înainte ardelenii trebuiau să fie atenți cu echipele mici și să nu piardă cu FCSB sau Craiova, acum apar în mix și Dinamo, Rapid sau U Cluj.

  • CFR Cluj mizează în continuare pe fotbaliști trecuți de prima tinerețe, ceea ce poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj într-un final încins de campionat.

  • Bancă subțire. Spre deosebire de alte sezoane, CFR Cluj nu are nume importante pe banca de rezerve. Stipe Juric încă nu „a spart gheața” în Ardeal, Șfaiț este mai mult o speranță, nu o certitudine, Name, Emerllahu sau Sinyan încă nu au confirmat.

  • CFR Cluj nu mai are apărarea solidă de altădată. Drept dovadă, dintre echipele de play-off, clujenii au încasat cele mai multe goluri – 32.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele CFR-ului la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

3. Universitatea Craiova

Titlul rămâne un vis neîmplinit în Bănie. De la revenirea în prim-planul fotbalului românesc, Craiova a fost mereu văzută printre pretendentele la campionat, însă trofeul continuă să fie doar o dorință.

Mandatul lui Mirel Rădoi a început în forță, însă carențele alb-albaștrilor au fost vizibile în partida cu o echipă a celor de la FCSB extenuată.

Argumente PRO:

  • După FCSB, Universitatea Craiova este echipa cu cea mai mare capabilitate de a-și sufoca adversarii, luând „argintul” la mai multe probe decisive: șuturi spre porțile adverse (437), atingeri de balon în suprafața de pedeapsă (595), finalizări în adâncime (292) sau raport xG (50.75).

  • Determinarea de a rupe „blestemul” – De ani de zile, Universitatea Craiova a fost considerată o pretendentă la campionat, dar nu a reușit să ducă lupta până la capăt. Tocmai această dorință neîmplinită poate deveni motorul unei echipe dispuse să lupte până în ultima etapă.

  • Mirel Rădoi. Cu excepția parcursului remarcabil al naționalei U21 la Campionatul European din 2019, aventurile fostului internațional ca antrenor au fost, în mare parte, catalogate drept „eșecuri”. Cu toate acestea, discursul său echilibrat, refuzul compromisurilor și abordarea directă în relația cu jucătorii pot reprezenta baza solidă a unei echipe capabile să performeze.

  • După mult timp și după multe experimente ratate în centrul ofensivei, Alisson Safira pare să fie, în cele din urmă, atacantul pe care îl așteptau oltenii. Deși încă nu a demonstrat că ar fi vreun mare marcator, brazilianul se pune în slujba echipei. Spre deosebire de atacanții din ultimii ani, nu încurcă fazele de atac prin finalizări proaste sau alegeri neinspirate, ci vine în sprijinul explozivilor Mitriță & Baiaram.

Ștefan Baiaram/ foto Ionuț Iordache (GSP)

Argumente CONTRA:

  • Mitriță și Baiaram dispar în partidele importante.

  • Oltenii au acumulat doar 10 puncte în disputele cu echipele de play-off, la egalitate cu Rapid. Doar Dinamo stă mai prost la acest capitol.

  • Dependența de jucători-cheie, cum ar fi chiar cei menționați mai sus, Mitriță și Baiaram. Dacă cei doi nu performează, alb-albaștrii nu au alte variante suplinitoare.

  • Lipsa de personalitate în zona mediană. Oshima, Screciu, Anzor sau Houri nu construiesc, pasează prea mult înapoi și în lateral. Din acest motiv, atacanții coboară destul de mult, fiind apoi în imposibilitatea de a crea superioritate pe faza de contraatac.

  • Bancă subțire.

  • Oltenii au cel mai greu program în ceea ce privește deplasările din play-off! Fiind singura echipă din Craiova, Craiova va lega o serie de doar două meciuri acasă, târziu, la începutul lunii mai, cu Rapid și CFR Cluj. Până atunci va avea mereu rotația acasă vs. deplasare.

  • Este echipa cu jucătorii cei mai implicați în acțiuni unu la unu.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele Craiovei la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

4. Universitatea Cluj

„Studenții” au condus Superliga pe mai tot parcursul acestui sezon, însă atacă play-off-ul doar de pe poziția a patra.

Chiar dacă elevii lui Neluțu Sabău nu vor reuși să facă minunea și să pună primele panglici alb-negre pe titlu, o eventuală prezență în preliminariile Conference League ar fi o performanță imensă.

Argumente PRO:

  • Neluțu Sabău. U Cluj beneficiază de un antrenor care pune accent pe disciplină, tactică și dezvoltarea echipei pe termen lung. O abordare bine gândită poate transforma echipa într-un contender serios pentru titlu, pe termen lung.

  • Dan Nistor, Alex Chipciu & toată pleiada de jucători experimentați din lotul Universității, cu sute de meciuri în picioare în L1.

  • „Killer-ul” Granzilor. În actuala stagiune, „șepcile roșii” au obținut 18 puncte în fața echipelor din play-off, pe aceeași treaptă cu FCSB.

  • După FCSB, U Cluj are a doua cea mai bună media a posesiei din campionat – 57,5%.

  • Stabilitatea. Sprijinul continuu din partea autorităților locale și investițiile infrastructurale sau de lot au contribuit la crearea unui mediu favorabil performanței.

  • Portarii. Atât Gertmonas, cât și Lefter sunt capabili de intervenții extraordinare, care pot face diferența în momentele decisive ale play-off-ului.

Alex Chipciu, Iulian Cristea: Universitatea Craiova - Universitatea Cluj, runda #25 din Superliga // foto: Cristi Preda (GSP)

Argumente CONTRA:

  • Forma din ultima perioadă. De la succesul cu Rapid de pe 1 februarie, „studenții” au pierdut în Bănie, au fost egalați la 2 de Poli Iași, s-au impus cu mari dificultăți în fața unor adversari modești, Oțelul și Unirea Slobozia, au pierdut pe teren propriu cu FC Botoșani și nu au convins în remiza de la malul Mării Negre, 1-1 cu Farul.

  • Cu jucătorii pe care îi are la dispoziție, este posibil ca U Cluj să fi atins deja maximum posibil: o clasare în primele șase.

  • Experiența deficitară. Va fi prima participare a alb-negrilor în play-off.

  • Vulnerabilități în defensivă – În ciuda unor evoluții bune, apărarea echipei a arătat uneori fragilități. În fața unor echipe cu atacuri puternice, precum FCSB sau Universitatea Craiova, orice greșeală poate fi sancționată rapid, iar aceste vulnerabilități o pot costa pe „U” puncte importante.

  • Adunat, atacanții Miranyan și Blănuță au un singur gol în acest an calendaristic.

  • Simion, Bic, Oancea, Mitrea sau Oaidă sunt jucători rudimentari și des folosiți în garnitura de start.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele „studenților” la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

5. Dinamo

După opt ani de supliciu, în care „câinii” nu au mai atins play-off-ul Superligii, au retrogradat, au promovat, au fost aproape să retrogradeze din nou, Dinamo se întoarce în elita fotbalului românesc.

Pentru trupa alb-roșie, lupta va fi mai degrabă una de orgoliu, morală. Fără drept de cupe europene și cu șanse slabe la trofeu, elevii lui Zeljko Kopic trebuie să demonstreze că Dinamo nu a rămas doar un nume, transformându-se într-un veritabil „dark horse” al lunilor martie, aprilie și mai în Liga 1.

Argumente PRO:

  • Zeljko Kopic. Croatul a preluat o echipă condamnată la retrogradare, a salvat-o in extremis de tranșeele eșalonului secund, a monitorizat reconstrucția lotului din vară și a dus echipa în play-off. Cu jucătorii pe care îi are Kopic la dispoziție, Dinamo a supraperformat în acest sezon. Mai mult, după mult timp, atmosfera din jurul echipei este de familie. Fără bisericuțe, tabere între români și străini sau jucători care apără interese ce nu servesc clubul.

  • Eficiența. Dintre toate echipele din L1, Dinamo este cea cu diferența cea mai mare între numărul de goluri marcate și raportul xG (care indică, în funcție de mai mulți factori, probabilitatea ca o ocazie să se transforme în gol). Deși acest lucru poate fi interpretat și negativ, în sensul în care Dinamo ajunge greu în fața porții, poate fi și un semnal pozitiv: din poziții ideale, atacanții dinamoviști nu ratează.

  • Boateng – Homawoo – Gnahore.

  • Lipsa presiunii. Dinamo și-a atins deja obiectivul în 2025, aspect ce ar putea cataliza un joc ceva mai dezinvolt, deschis și axat pe faza ofensivă. „Câinii” au tras pentru fiecare punct până în play-off, însă, pentru prima oară după mulți ani, vor juca fără ghilotina retrogradării deasupra capului în primăvară. Dintre toate echipele din play-off, roș-albii au cel mai puțin de pierdut. De altfel, după calificarea matematică în play-off, „câinii” au avut un alt tonus cu Hermannstadt și UTA Arad, câștigând ambele partide cu 2-0, după un joc ofensiv, plăcut ochiului.

  • Deși a strâns cele mai puține puncte în confruntările directe cu echipele din play-off, Dinamo, cu excepția partidei din tur cu FCSB, prima repriză cu Universitatea Craiova din Bănie și a doua parte cu CFR Cluj chiar din runda inaugurală a L1, nu a fost mai prejos decât combatanta.

  • Omogenitatea – În mare, Kopic se bazează pe același „prim 11” încă din vară.

  • Între etapa #5 și etapa #9, Dinamo dispută toate partidele în Capitală, pe Arena Națională: 4 pe teren propriu, una cu FCSB, considerată în deplasare.

  • Cea mai bună medie a posesiei, după FCSB, Universitatea Craiova și U Cluj.

  • Cele mai puține mingi pierdute dintre toate echipele din play-off – 3409.

Dinamo - Hermannstadt, foto: Cristi Preda

Argumente CONTRA:

  • Arena Națională. Departe de „Arcul de Triumf”, unde Dinamo nu a pierdut între 9 decembrie 2023 (0-1 cu U Cluj) și 15 februarie 2025 (0-2 cu Farul Constanța), „câinii” nu au succes. În ultimii doi ani, cu excepția partidelor de baraj cu FC Argeș (6-1) și Csikszereda (2-0), trupa alb-roșie nu a câștigat nicio partidă pe cel mai mare stadion al țării!

  • În meciurile importante, Politic, Cîrjan și Selmani, cei mai importanți oameni din ofensiva „câinilor”, au tendința de a dispărea.

  • Subțirimea lotului, puține opțiuni pe banca de rezerve. Deja celebrele automatisme (Costin în locul lui Sivis, Mărginean în locul lui Cîrjan) nu mai au efectul scontat.

  • Cele mai puține puncte în „directele” cu trupele din play-off – 8.

  • Transferurile din iarnă nu au confirmat: Alex Pop nu are nicio realizare ofensivă de când îmbracă tricoul alb-roșu, iar Stipe Perica, în ciuda reușitei din „Eternul Derby”, nu convinge.

  • Homawoo și Selmani. Ambii vor pleca în vară, în momentul în care înțelegerile actuale ale acestora vor expira, fapt anunțat de Zeljko Kopic în cadrul unei conferințe de presă. Din acest motiv, este posibil ca togolezul și kosovarul să se protejeze, „să nu pună talpa”, în speranța unor transferuri bune în străinătate. În 2025, Selmani a înscris trei goluri, două dintre ele de la punctul cu var, având evoluții fluctuante.

  • Cele mai puține șuturi spre porțile adverse din play-off. De altfel, din întreg campionatul, doar Buzăul și Hermannstadt stau mai prost decât „câinii”.

  • Cel mai slab cotat lot din play-off-ul L1, conform portalului de specialitate transfermarkt (13,93 milioane de euro).

  • „Complexul” FCSB – 8 eșecuri consecutive cu rivalii în campionat.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele „câinilor” la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

6. Rapid

Giuleștenii au prins târâș-grăpiș play-off-ul, iar discursul lui Marius Șumudică, tehnicianul trupei în alb și vișiniu, se leagă mai degrabă de „arbitrarea” acestuia, nu de câștigarea titlului.

Cu siguranță, Rapid nu va fi carne de tun în lunile ce urmează, având câte ceva de împărțit cu fiecare dintre celelalte cinci echipe, chiar dacă principalul obiectiv al formației patronate de Dan Șucu este câștigarea Cupei României. Înainte de startul play-off-ului, Rapid respectă cu desăvârșire blazonul de „iubește-l și ai să înnebunești”. Poate câștiga la scor cu oricine, în aceeași măsură în care și poate pierde umilitor.

Argumente PRO:

  • Marius Șumudică.

  • Giuleștiul rămâne o armă importantă a Rapidului și în play-off. După decepția de anul trecut, dar și parcursul oscilant din această stagiune, fanii sunt însetați de victorii cu echipele tari ale Superligii.

  • Alex Dobre – al doilea cel mai bun marcator al Rapidului.

  • Claudiu Petrila – jucătorul cu cele mai multe contribuții ofensive din angrenajul alb-vișiniu (7 goluri, 8 pase decisive, un penalty scos).

  • După FCSB, Rapid are cea mai bună defensivă din play-off – 26 goluri primite. Ciobotariu, Manea, Pașcanu și Braun formează una dintre cele mai sigure apărări din campionat.

  • Deși nu toți jucătorii dau randament, Șumudică are multiple variante pe toate posturile, ceea ce poate reprezenta un plus în ultimele 10 partide din campionat.

  • Până aproape de Paște, Rapid nu pleacă din București. Giuleștenii joacă în primele trei partide în Capitală, două dintre ele pe teren propriu. De altfel, în primele șase etape, Rapidul joacă o singură dată în afara Bucureștiului.

Argumente CONTRA:

  • Marius Șumudică.

  • Cel mai slab atac din play-off, cu 35 goluri.

  • Atacantul. Adunat, Ankeye, Burmaz și Koljic au mai puține goluri în acest sezon decât Cătălin Cîrjan, Jordan Gele sau Dmytro Pospelov, stoperul celor de la Unirea Slobozia, care a bifat o singură partidă în 2025. N’Jie, după ce a absentat din cantonamentul desfășurat în Dubai, nici nu mai prinde minute.

  • În derby-uri, Rapid evoluează cu frâna de mână trasă, mulțumindu-se mai degrabă să nu piardă, decât să câștige. Rapid a acumulat 10 puncte, însă a câștigat un singur duel: 1-0 cu Universitatea Craiova.

  • Grosso modo, chiar și de la venirea lui Șumudică, Rapid propune un joc modest, la alibi, lipsit de multe ori de idei și concentrat pe individualități sau faze fixe.

  • Ultimele două partide nu dau motive de optimism. Rapid a fost subordonată de FCSB în inferioritate numerică, apoi a pierdut la Sibiu, 0-1 cu Hermannstadt, fără să expedieze vreun șut pe poartă!

  • Tensiunile interne. De când a redevenit o echipă cu pretenții, Rapidul a fost decimată de diverse scandaluri interne, fie că vorbim de cele între Șumudică și suporteri, tehnician și director sportiv, suporteri și responsabilul cu securitatea. În sezonul precedent, după victoria răsunătoare cu FCSB, scor 4-0 pe Arena Națională, chiar înainte de play-off, giuleștenii au suferit de pe urma „Cazului Pyro”.

  • Cu excepția celor de la CFR Cluj, Rapid are cea mai proastă medie a posesiei – 50,06%.

Cine are cărțile de titlu? Avantajele și dezavantajele granzilor din play-off: de la o FCSB blindată în 4 puncte-cheie și până la un Dinamo care arestează mingea, dar orbecăie în fața porții

Șansele Rapidului la titlu și podium / Foto: Diana Vasilescu (GSP)

Cum arată cotele bookmakerilor:

  • FCSB – 1,90

  • CFR Cluj – 4

  • Universitatea Craiova – 4,50

  • U Cluj – 10

  • Dinamo – 40

  • Rapid – 50

    • conform Superbet

  • FCSB – 17,5

  • CFR Cluj – 5

  • Universitatea Craiova – 5

  • Universitatea Cluj – 7,50

  • Dinamo – 35

  • Rapid – 40

    • conform Betano

Clasament play-off:

  1. FCSB – 28p

  2. CFR Cluj – 27p

  3. Universitatea Craiova – 26p

  4. U Cluj – 26p

  5. Dinamo – 26p (singura echipă care beneficiază de rotunjire)

  6. Rapid – 23p

Program play-off:

  • Etapa 1 (14-16 martie):

    • Universitatea Craiova – U Cluj

    • CFR Cluj – Dinamo

    • FCSB – Rapid

  • Etapa 2 (28-31 martie):

    • Dinamo – FCSB

    • U Cluj – CFR Cluj

    • Rapid – Universitatea Craiova

  • Etapa 3 (4-7 aprilie):

    • FCSB – U Cluj

    • CFR Cluj – Universitatea Craiova

    • Rapid – Dinamo

  • Etapa 4 (11-14 aprilie):

    • Universitatea Craiova – FCSB

    • U Cluj – Dinamo

    • CFR Cluj – Rapid

  • Etapa 5 (18-21 aprilie):

    • FCSB – CFR Cluj

    • Dinamo – Universitatea Craiova

    • Rapid – U Cluj

  • Etapa 6 (25-28 aprilie):

    • Rapid – FCSB

    • Dinamo – CFR Cluj

    • U Cluj – Universitatea Craiova

  • Etapa 7 (2-5 mai):

    • FCSB – Dinamo

    • CFR Cluj – U Cluj

    • Universitatea Craiova – Rapid

  • Etapa 8 (9-12 mai):

    • U Cluj – FCSB

    • Universitatea Craiova – CFR Cluj

    • Dinamo – Rapid

  • Etapa 9 (16-19 mai):

    • FCSB – Universitatea Craiova

    • Dinamo – U Cluj

    • Rapid – CFR Cluj

  • Etapa 10 (23-26 mai):

    • CFR Cluj – FCSB

    • Universitatea Craiova – Dinamo

    • U Cluj – Rapid

Criteriile de departajare din play-off:

  • dacă echipa a avut punctajul rotunjit sau nu

  • numărul punctelor din sezonul regular

  • rezultatele directe din play-off

  • golaverajul mai bun în meciurile directe din play-off

  • numărul superior de goluri în meciurile directe din play-off

  • golaveraj

  • numărul mai mare de goluri

  • meci de baraj

COMMENTS