Investigațiile privind prăbușirea avionului din Coreea de Sud se intensifică, iar întrebările legate de amplasamentul a
Investigațiile privind prăbușirea avionului din Coreea de Sud se intensifică, iar întrebările legate de amplasamentul aeroportului devin tot mai numeroase.

Avionul sud corean s-a lovit de un zid de la capătul pistei/ FOTO: X/Nexta
Familiile victimelor rămân la Aeroportul Internațional Muan, cerând mai multe informații, pe măsură ce criticile asupra infrastructurii aeroportuare cresc
Investigațiile privind tragedia aviatică din Coreea de Sud care a avut loc duminică și în care au murit 179 de persoane din 181, s-au intensificat marți. Autoritățile sud-coreene sunt sub presiune să explice cum a pierdut avionul controlul și să identifice victimele.
Familiile celor decedați – 175 de pasageri și 4 membri ai echipajului – au rămas pe parcursul zilei la Aeroportul Internațional Muan, locul celei mai grave prăbușiri de avion din Coreea de Sud, continuând să ceară informații suplimentare.
Agenția Națională de Poliție a anunțat că a mobilizat suplimentar forțe și va folosi aparate rapide de analiză ADN pentru a grăbi identificarea a cinci dintre victime. Restul victimelor au fost deja identificate, dar corpurile acestora sunt în continuare depozitate într-o morgă temporară la aeroport.
Autoritățile continuă să investigheze cauza prăbușirii. Deși nu există încă o explicație oficială, o teorie inițială vorbește despre o posibilă coliziune cu o pasăre, însă mulți experți susțin că o astfel de coliziune nu ar fi fost suficient de puternică pentru a împiedica pilotul să coboare trenul de aterizare al avionului Boeing 737-800.
Investigatorii se concentrează acum pe posibilele defecțiuni ale sistemelor de control ale aeronavei și asupra motivului pentru care pilotul a încercat să aterizeze atât de rapid, imediat după ce a declarat o urgență. Se pare că avionul, având viteză mare, a încercat o „aterizare pe burtă”.
„Nu pot să-mi dau seama de ce ar fi fost forțat să facă o aterizare de acest tip”, a declarat John Nance, expert în siguranța aviației și fost pilot comercial și militar.
Întrebările privind infrastructura aeroportuară
Întrebările privind infrastructura aeroportuară au început să crească, iar experții în aviație se întreabă de ce zidul mare din pământ și beton, folosit pentru susținerea echipamentelor de navigație, a fost amplasat la doar 250 de metri de capătul pistei. Se crede că avionul Jeju Air 7C2216, care venea din Bangkok, a lovit acest dig, aruncând pasagerii pe câmpurul din jur.
Oficialii sud-coreeni susțin că digul a fost construit conform standardelor internaționale, însă unii experți pun sub semnul întrebării amplasarea acestuia atât de aproape de capătul pistei.
„Designul pistei nu respectă cele mai bune practici ale industriei. Orice structură solidă, inclusiv un zid, trebuie să fie situată la mai mult de 300 de metri de capătul pistei”, a spus John Cox, expert în siguranța operațiunilor aeriene.
În urma acestei tragedii, autoritățile sud-coreene se află sub o mare presiune, mai ales având în vedere că președintele interimar Choi Sang-mok a ordonat o inspecție de urgență a întregii flote aeriene a Coreei de Sud. Ministerul Transporturilor va inspecta toate cele 101 aeronave Boeing 737-800 aflate în serviciu în țară până la sfârșitul săptămânii.
Choi a declarat o perioadă de doliu național de șapte zile și a cerut ca autoritățile să informeze publicul cu transparență asupra procesului de investigare, oferind un sprijin imediat familiilor victimelor. „Chiar și înainte de publicarea rezultatelor finale, oficialii trebuie să comunice în mod deschis progresul anchetei”, a adăugat el.
Înregistratorul de date de zbor al avionului a fost deteriorat
Reprezentanți ai autorităților americane, de la Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor și Administrația Federală a Aviației, s-au alăturat echipei de investigare. Se preconizează că stabilirea cauzei exacte a accidentului ar putea dura mai mult decât de obicei, după ce autoritățile au anunțat că înregistratorul de date de zbor al avionului a fost deteriorat și lipsesc unele informații esențiale. Totuși, „black box”-ul care conține înregistrările vocale ale cabinei este într-o stare mai bună, ceea ce ar putea ajuta investigațiile.
Park Han-shin, fratele uneia dintre victime, a declarat că autoritățile i-au confirmat identificarea fratelui său, dar nu i-au permis să vadă corpul.
Aceste evenimente amintesc de tragedia feribotului Sewol din 2014, în care au murit peste 300 de persoane, majoritatea adolescenți, și în care autoritățile sud-coreene au fost criticate pentru lentoarea cu care au acționat în identificarea victimelor și stabilirea cauzelor accidentului.
COMMENTS