Corina Popa, lector dr. la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Facultatea de Litere a Universității Bucureș
Corina Popa, lector dr. la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Facultatea de Litere a Universității București și fondatoarea Şcolii de Gramatică, oferă de câțiva ani sfaturi gramaticale de sezon.

Corina Popa a prezentat varianta corectă a mai multor cuvinte folosite în perioada Paștelui
„Vom spune „colorarea ouălor”, nu a „ouălelor”, căci construim genitiv-dativul plural de la forma de nominativ-acuzativ plural, cu adăugarea articolului hotărât „lor”: „ouă”, „case”, „fete” + „-lor”: „ou – ouă – ouălor, casă – case – caselor, fată – fete – fetelor”; le colorăm cu vopsele/vopseluri (ambele forme sunt corecte) și le punem într-un cofraj (nu „cofrag”), cu pluralul „cofraje”, a explicat specialistul într-un clip video recent.
Potrivit acesteia, ouăle se descojesc, nu se decojesc.
„După ce ciocnim ouăle, le descojim, nu „decojim” (știu, e surprinzător, dar forma „a decoji” nu există în dicționare)”, a punctat ea.
Cuvântul pască nu are plural
În numeroase rânduri, Corina Popa a amintit cum se scriu corect cuvintele, exemplificând și cuvântul minivacanță, scris de multe ori cu cratimă, deși nu este cazul.
„Ne bucurăm de minivacanța (nu „mini-vacanța”) de 1 Mai și nu uităm să scriem „luna mai” (cu literă mică), dar „1 Mai” (sărbătoarea), cu majusculă.
Pasionaților de gătit (și nu numai) le amintesc câteva curiozități din lexicul culinar: pluralul cuvântului „drob” (fel de mâncare) este „droburi” (însă pentru „drob de sare” pluralul este „drobi”); cuvântul „pască” nu are plural, dar DOOM înregistrează diminutivul „păscuță”, cu pluralul „păscuțe”; de asemenea, rostim corect „foitaje”, nu „foietaje” și tiramisù (pronunțat cu accentul pe „u”, nu pe „i”)”, a adăugat ea.
Și încheie: „Apropo de accent, spunem că Lumina este un „simból” al Învierii, nu un „símbol”; tot din registrul bisericesc: „agheasmă”, nu „aghiazmă”; sunt corecte ambele forme din seriile: „învie/înviază”, „biruie/biruiește”, completează specialistul.
COMMENTS