Ouălelor sau ouălor? Și cum e corect: descojim sau decojim

HomeStiri Noi

Ouălelor sau ouălor? Și cum e corect: descojim sau decojim

Corina Popa, lector dr. la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Facultatea de Litere a Universității Bucureș

Rusia a atacat violent Ucraina, imediat după „convorbirea de pace” dintre Putin și Trump. Zelenski: „Aceste atacuri ne distrug energia, infrastructurile şi viaţa normală”
Românii au cumpărat mai multe locuințe anul trecut față de precedentul. București-Ilfov în topul vânzărilor
Investigațiile accidentului aviatic din Coreea de Sud se intensifică. Întrebări cu privire la terasamentul aeroportului

Corina Popa, lector dr. la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Facultatea de Litere a Universității București și fondatoarea Şcolii de Gramatică, oferă de câțiva ani sfaturi gramaticale de sezon.

Corina Popa

Corina Popa a prezentat varianta corectă a mai multor cuvinte folosite în perioada Paștelui

Vom spune „colorarea ouălor”, nu a „ouălelor”, căci construim genitiv-dativul plural de la forma de nominativ-acuzativ plural, cu adăugarea articolului hotărât „lor”: „ouă”, „case”, „fete” + „-lor”: „ou – ouă – ouălor, casă – case – caselor, fată – fete – fetelor”; le colorăm cu vopsele/vopseluri (ambele forme sunt corecte) și le punem într-un cofraj (nu „cofrag”), cu pluralul „cofraje”, a explicat specialistul într-un clip video recent.

Potrivit acesteia, ouăle se descojesc, nu se decojesc.

După ce ciocnim ouăle, le descojim, nu „decojim” (știu, e surprinzător, dar forma „a decoji” nu există în dicționare)”, a punctat ea.

Cuvântul pască nu are plural

În numeroase rânduri, Corina Popa a amintit cum se scriu corect cuvintele, exemplificând și cuvântul minivacanță, scris de multe ori cu cratimă, deși nu este cazul.

„Ne bucurăm de minivacanța (nu „mini-vacanța”) de 1 Mai și nu uităm să scriem „luna mai” (cu literă mică), dar „1 Mai” (sărbătoarea), cu majusculă.

Pasionaților de gătit (și nu numai) le amintesc câteva curiozități din lexicul culinar: pluralul cuvântului „drob” (fel de mâncare) este „droburi” (însă pentru „drob de sare” pluralul este „drobi”); cuvântul „pască” nu are plural, dar DOOM înregistrează diminutivul „păscuță”, cu pluralul „păscuțe”; de asemenea, rostim corect „foitaje”, nu „foietaje” și tiramisù (pronunțat cu accentul pe „u”, nu pe „i”)”, a adăugat ea.

Și încheie: „Apropo de accent, spunem că Lumina este un „simból” al Învierii, nu un „símbol”; tot din registrul bisericesc: „agheasmă”, nu „aghiazmă”; sunt corecte ambele forme din seriile: „învie/înviază”, „biruie/biruiește”, completează specialistul.

COMMENTS