Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia monitorizează îndeaproape situația, după
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia monitorizează îndeaproape situația, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă o acțiune militară pentru a prelua Groenlanda de la Danemarca, relatează BBC.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului/ FOTO:Arhiva
Peskov a declarat că Arctica se află în „sfera de interese naționale și strategice a Rusiei și că aceasta este interesată de pacea și stabilitatea de acolo”.
Dmitri Peskov a declarat că afirmațiile lui Trump sunt o problemă pentru SUA, Danemarca și alte națiuni, dar Rusia urmărește situația „destul de dramatică” din jurul remarcilor sale. „Suntem prezenți în zona arctică și vom continua să fim prezenți acolo”, a spus el.
Secretarul de stat demisionar al SUA, Antony Blinken, a încercat să atenueze îngrijorarea cu privire la remarcile președintelui ales în timpul unei vizite la Paris: „Ideea este… evident că nu este una bună, dar poate mai important, este evident că nu se va întâmpla”.
Remarcile lui Trump privind Groenlanda – un teritoriu danez în mare parte autonom – au atras un avertisment din partea liderilor europeni.
Șeful afacerilor externe ale UE, Kaja Kallas, a subliniat că „trebuie să respectăm integritatea teritorială și suveranitatea Groenlandei”, iar Olaf Scholz din Germania a precizat că „frontierele nu trebuie mutate prin forță”.
Trump a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA au nevoie atât de Groenlanda, cât și de Canalul Panama „pentru securitatea economică” și a refuzat să excludă utilizarea forței economice sau militare pentru preluarea lor.
De asemenea, el s-a referit la granița cu Canada ca la o „linie trasată artificial”. Danemarca și Canada sunt ambele aliați apropiați ai SUA în cadrul NATO.
În Groenlanda trăiesc aproximativ 56.000 de oameni, iar aceasta găzduiește atât baze militare americane, cât și daneze. De asemenea, are o bogăție considerabilă de minerale și resurse de petrol neexplorate.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a susținut independența teritoriului, deși economia acestuia depinde într-o mare măsură de subvențiile daneze.
Atât el, cât și liderul danez au subliniat că Groenlanda „nu este de vânzare” și că viitorul său se află în mâinile groenlandezilor.
Secretarul de stat britanic pentru Afaceri Externe, David Lammy, a minimalizat comentariile lui Trump, deși a recunoscut că „intensitatea retoricii sale și imprevizibilitatea a ceea ce spune uneori pot fi destabilizatoare.”
Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a spus că Copenhaga are un interes clar în a se asigura că SUA – „absolut cel mai apropiat aliat” – joacă un rol cheie într-o perioadă de tensiuni crescute în Atlanticul de Nord, în special în ceea ce privește Rusia.
Comisia Europeană a declarat că amenințarea lui Trump la adresa Groenlandei este „extrem de teoretică” și „pur ipotetică”, având în vedere că nu a intrat încă în funcție.
Totuși, a confirmat că Groenlanda, ca teritoriu de peste mări, se află sub o clauză de asistență mutuală care cere tuturor statelor UE să vină în ajutorul său în caz de atac.
Kremlinul a ironizat reacția europeană
Kremlinul a ironizat reacția europeană, sugerând că aceasta a fost „foarte timidă… aproape un șoaptă.”
Săptămâna trecută, liderul Groenlandei a declarat că teritoriul ar trebui să se elibereze de „lanțurile colonialismului”, deși nu a făcut nicio referire la SUA.
Fostul ministru de externe al Groenlandei, Pele Broberg, care acum conduce cel mai mare partid de opoziție, a declarat pentru BBC că majoritatea groenlandezilor cu care a discutat cred că SUA sunt vitale pentru apărarea și siguranța lor.
„Facem parte din continentul nord-american, de aceea apărarea SUA este într-un loc atât de bun în ceea ce privește Groenlanda, deoarece creăm o zonă tampon care nu trebuie să fie militarizată”.
El a făcut apel la un „acord de liberă asociere” cu SUA care să acopere comerțul și apărarea și care ar oferi Groenlandei independență, dar ar încredința SUA responsabilitatea pentru securitate.
Aliații lui Trump au întărit opiniile acestuia cu privire la Groenlanda.
Keith Kellogg, ales de Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a spus că multe dintre afirmațiile președintelui ales despre Groenlanda au sens, „plasând Statele Unite într-o poziție de lider global”.
Mike Walz, congresman republican, a declarat pentru Fox News că problema „nu se referă doar la Groenlanda, ci la Arctica”, deoarece Rusia încearcă să preia controlul asupra regiunii polare, plină de resurse minerale și naturale.
„Danemarca poate fi un aliat grozav, dar nu poți trata Groenlanda, pe care o controlează operațional, ca pe o zpnă periferică – este în emisfera vestică”.
COMMENTS