Rusia și noii săi aliați

HomeStiri Noi

Rusia și noii săi aliați

Publicat: 24/04/2025 10:33 Sursa foto

BREAKING Rusia a lansat o ofensivă pe scară largă și atacă Ucraina cu toate forțele: Nebunie în regiunea Kursk
Rusia a atacat Ucraina cu 1.250 de bombe, 750 de drone și peste 20 de rachete în ultima săptămână, anunţă Zelenski
Rusia a pierdut peste o treime din flota de bombardiere strategice. Detalii despre etapele operațiunii „Pânza de păianjen”

captură TV

talibani

Diplomaţia rusă a anunţat miercuri că talibanii pot de acum să numească un ambasador la Moscova, o nouă măsură menită să accelereze o apropiere în curs între Rusia şi Afganistan, izolat pe scena internaţională, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Acest anunţ intervine la şase zile după retragerea de către Curtea Supremă rusă a mişcării talibane de pe lista organizaţiilor declarate teroriste în Rusia, o altă etapă simbolică importantă.

„Partea rusă a decis să majoreze nivelul de reprezentare diplomatică a Afganistanului la Moscova la cel de ambasador”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat.

Comunicatul precizează că această măsură urmează „deciziei Curţii Supreme ruse de a pune capăt interzicerii activităţilor mişcării talibane”.

Moscova a difuzat această decizie după o întrevedere între emisarul Kremlinului pentru Afganistan Zamir Kabulov, ambasadorul rus la Kabul Dmitri Jirnov şi miniştrii de externe şi de interne talibani, Amir Khan Muttaqi şi Sirajuddin Haqqani.

Potrivit diplomaţiei ruse, aceşti doi miniştri talibani au exprimat „o profundă gratitudine pentru această măsură (posibilitatea de a numi un ambasador), care demonstrează angajamentul sincer” al Moscovei în „a stabili un parteneriat deplin”.Talibanii au recucerit capitala afgană Kabul pe 15 august 2021, după prăbuşirea guvernului susţinut de SUA, urmată câteva zile mai târziu de retragerea completă a trupelor americane.
De atunci, Moscova a iniţiat o normalizare a relaţiilor cu noul guvern afgan, pe care îl percepe drept un potenţial partener economic şi pentru lupta contra terorismului.

Cu toate acestea, până acum talibanii nu au fost recunoscuţi în mod oficial de nicio ţară, în special din cauza situaţiei dezastruoase a drepturilor femeilor din Afganistan.

În afară de Rusia, şi Pakistanul, China, Iranul sau majoritatea ţărilor din Asia Centrală întreţin cu toate acestea relaţii diplomatice de facto cu autorităţile talibane.

Moscova a primit de mai multe ori emisari talibani pe teritoriul său, chiar înainte de revenirea lor la putere.


Distribuie:


Urmărește-ne:

Google News link

Whatsapp link

Telegram link

COMMENTS