Șase alimente care suprimă pofta de mâncare în mod natural

HomeStiri Noi

Șase alimente care suprimă pofta de mâncare în mod natural

Cei care doresc să ţină sub control greutatea şi să adopte un stil de viaţă sănătos trebuie să ş

Șase recorduri doborâte în Liverpool
Șase oameni au murit, iar alți opt au fost răniți, după ce o butelie a explodat la un restaurant din Cehia
Haos în Cehia: șase persoane au murit într-o explozie la un restaurant

Cei care doresc să
ţină sub control greutatea şi să adopte un stil de viaţă sănătos trebuie să
ştie că există câteva alimente care cresc saţietatea şi suprimă pofta de
mâncare în mod natural. Cum puteţi ști care sunt acestea? Secretul nu este
numărul de calorii, ci indicele glicemic.

Secretul nu este numărul de calorii, ci indicele glicemic. FOTO: Shutterstock

Secretul nu este numărul de calorii, ci indicele glicemic. FOTO: Shutterstock

Senzaţia de foame
este una normală, pentru că organismul are nevoie de energie continuă pentru a
face faţă sarcinilor de peste zi. Când simte un nivel scăzut de energie, corpul
nostru reacționează repede şi eliberează hormoni precum orexina și grelina pentru
a activa senzația de foame, în timp ce reduce producția de leptină, hormonul
care scade pofta de mâncare și crește sațietatea.

În astfel de
situaţii, o gustare bogată în calorii este cea mai la îndemână soluţie, mai
ales dacă nu sunteţi acasă. Cu toate acestea, oricine a mâncat la un fast-food
și a resimțit din nou foame după câteva ore știe că energia oferită de acest
tip de mâncare nu durează prea mult. Când energia scade, creierul își activează
din nou semnalele de foame.

De aceea, este mult
mai eficient să alegeţi din start alimente care suprimă pofta de mâncare în mod
natural. Care sunt acestea? Secretul este să urmăriţi indicele glicemic,
potrivit Parade.

Ce este indicele
glicemic

Indicele glicemic
(IG) clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de cât de mult influenţează
nivelul zahărului din sânge, pentru că un nivel scăzut este adesea asociat cu
senzația de foame puternică.

„Majoritatea oamenilor se concentrează pe calorii, dar
cercetările arată că modul în care alimentele influențează glicemia poate fi la
fel de important în gestionarea apetitului”,
explică dr. Asim Al-Hanafi, specialist în nutriție.

Indicele glicemic
variază între 0 și 100, unde 0 reprezintă un aliment fără carbohidrați.
Alimentele cu un IG între 1 și 55 sunt considerate cu indice glicemic scăzut, cele
cu IG între 56 și 69 au un indice glicemic mediu, în timp ce un scor cuprins
între 70 și 100 este ridicat și nu va asigura o sațietate de durată.

Practic, toate
alimentele cu un indice glicemic de 70 sau mai mult determină vârfuri rapide
ale glicemiei, urmate de căderi brusce. O simplă gogoaşă, de exemplu, are un IG
de 75, ceea ce înseamnă că provoacă un vârf rapid de energie, dar nu oferă o
sațietate de durată.

„Alimentele cu indice glicemic scăzut, cu un indice
glicemic de 55 sau mai mic, sunt digerate și absorbite mai lent, ceea ce duce
la modificări treptate ale glicemiei în loc de vârfuri și căderi bruște. Acest
lucru ajută la reglarea apetitului, menținându-vă plin mai mult timp și
reducând poftele în mod natural. Aceste alimente sunt ideale pentru a vă
menține sătul mai mult timp cu o scădere ușoară și treptată a nivelului de
zahăr din sânge”,
a detaliat dr.
Asim Al-Hanafi.

Avocado

Avocado are un
indice glicemic de 10, datorită conținutului său bogat în fibre și grăsimi
sănătoase, care încetinesc digestia și contribuie la o sațietate mai
îndelungată.

Sparanghel

Cu un indice
glicemic de 15, sparanghelul este o legumă bogată în fibre prebiotice care nu
numai că îți încetinește digestia, dar sprijină și sănătatea intestinală.

La fel ca avocado,
sparanghelul este, de asemenea, prebiotic, ceea ce înseamnă că acționează ca o
sursă de hrană pentru trilioanele de bacterii care trăiesc în intestin și care
protejează și ajută procesele digestive.

Migdale

Migdalele au un IG
de 15 și sunt pline de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Deoarece, fel ca
şi nucile, se digeră lent, oferind un flux constant de energie, ele sunt ideale
pentru cei care tânjesc după o gustare, dar doresc să evite vârfurile și
căderile de glicemie.

Măsline negre

Măslinele negre au un
indice glicemic tot de 15 și conțin grăsimi mononesaturate, care ajută la
stabilizarea apetitului. De asemenea, compușii din măsline pot reduce
inflamația și pot ajuta la controlul foamei.

Ardei iute

Ardeiul iute roșu
are un IG de 15 datorită capsaicinei, care stimulează metabolismul și crește
senzația de sațietate.

Ghimbir

Cu un indice
glicemic de 15, ghimbirul poate influența hormonii care reglează senzația de
foame, ajutând la reducerea poftei de mâncare.

Deși indicele
glicemic este un instrument util pentru a alege alimentele care pot ajuta la
controlul poftei de mâncare, este important de menționat că acesta se concentrează
doar pe alimentele bogate în carbohidrați.

Atunci când pregătiţi
o masă, trebuie să luaţi în considerare și alți factori, precum dimensiunea
porției și combinația de alimente. Experții recomandă să te bazezi pe indicele
glicemic, asociind alimentele cu fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a
te simți sătul mai mult timp.

COMMENTS