Tragedia aviatică din Coreea de Nord. Piloții au închis motorul greșit, dezvăluie un nou raport

HomeStiri Noi

Tragedia aviatică din Coreea de Nord. Piloții au închis motorul greșit, dezvăluie un nou raport

Piloții aeronavei sud-coreene care s-a prăbușit și a provocat moartea a 179 de persoane au oprit motorul greșit, relevă

Dinamo se desparte de un veteran la meciul cu U Cluj: mi-am făcut kilometrii
Acuzații de sabotaj rusesc după incendiul de pe Heathrow. Reacția lui Medvedev
O frumusețe din tenis merge să încingă atmosfera pe Insula Faimoșilor. Spectacolul se filmează în Honduras

Piloții aeronavei sud-coreene care s-a prăbușit și a provocat moartea a 179 de persoane au oprit motorul greșit, relevă un raport recent.

179 de oameni și-au pierdut viața în accidentul aviatic FOTO Nexta

179 de oameni și-au pierdut viața în accidentul aviatic FOTO Nexta

Consiliul pentru Investigarea Accidentelor Aeriene și Feroviare (ARAIB) a stabilit că motorul din dreapta al aeronavei Boeing 737, operată de compania Jeju Air, s-a oprit după ce avionul a lovit un stol de rațe, însă motorul din stânga a continuat să funcționeze, potrivit The Telegraph.

Totuși, în loc să oprească motorul avariat, piloții au tăiat alimentarea celui care încă funcționa, lăsând avionul fără niciun motor operațional.

„Este posibil ca pilotul să fi oprit din greșeală motorul”, au spus anchetatorii.

Înregistrarea din cabina de pilotaj a surprins momentul în care pilotul a spus „opriți motorul numărul doi”, însă datele de zbor arată că, în realitate, piloții au oprit motorul numărul unu – probabil din greșeală, sub presiunea situației.

Un oficial a declarat pentru postul de televiziune MBN din Coreea de Sud: „Pilotul ar fi trebuit să oprească motorul din dreapta, care fusese grav avariat în urma impactului cu păsările, dar a oprit motorul din stânga, care încă funcționa. Cutia neagră și alimentarea electrică s-au întrerupt.”

Piloții zborului Jeju Air au activat, de asemenea, stingătorul de incendiu al motorului din stânga, ceea ce face imposibilă repornirea acestuia în timpul zborului, se mai arată în raport.

Informația despre rolul piloților în tragedia zborului Jeju Air vine la mai puțin de o săptămână după ce s-a aflat că, în accidentul Air India din iunie, soldat cu moartea a 241 din cei 242 de pasageri, un pilot a oprit alimentarea cu combustibil.

Avionul sud-coreean, care s-a prăbușit pe 29 decembrie 2024, a atins solul cu o viteză periculos de mare, fără ca trenul de aterizare să fie coborât, și a explodat după ce a lovit un taluz la capătul pistei.

Toți cei 175 de pasageri și patru dintre cei șase membri ai echipajului au murit, în cel mai grav dezastru aviatic din Coreea de Sud din ultimele decenii.

Piloții zborului 2216 au ignorat și procedura corectă de aterizare după o coliziune cu păsări, alegând să urce din nou avionul și apoi să facă o aterizare pripită în direcția opusă, pe aceeași pistă.

Impactul cu păsările a avut loc în timp ce aeronava se pregătea să coboare spre Aeroportul Internațional Muan, situat în sudul țării.

Turnul de control al aeroportului a emis o avertizare la ora 08:57, semnalând activitate de păsări în zonă, iar un minut mai târziu, pilotul a raportat o coliziune cu păsări și a lansat un apel mayday.

Înregistrările video ulterioare au arătat că motorul din dreapta a luat foc, iar ancheta a descoperit pene și urme de sânge de rață în ambele motoare.

ARAIB și-a prezentat concluziile sâmbătă, însă familiile victimelor au acuzat oficialii că dau vina pe piloți în mod nedrept, în cadrul conferinței de presă.

Anchetatorii au fost nevoiți să retragă rapid copiile raportului, susținând că documentul nu fusese încă emis oficial.

Aceștia susțin în continuare că nu au existat defecțiuni ale motoarelor sau erori mecanice, deși alimentarea cu energie a înregistratoarelor de zbor a fost întreruptă în ultimele patru minute ale zborului, ceea ce înseamnă că ar putea exista informații-cheie care nu sunt cunoscute.

Kim Yu-jin, liderul grupului familiilor îndoliate, a declarat: „Când anchetatorii formulează o poziție, aceasta ar trebui însoțită de documente care să o susțină și să convingă familiile că acele concluzii sunt inevitabile. Nouă ni s-au prezentat doar concluziile.”

„Le-am cerut în repetate rânduri să fie prudenți cu aceste declarații, pentru că modul în care sunt comunicate rezultatele anchetei poate influența compensațiile primite de familii.”

COMMENTS